Načrtovanje in razvoj spletnih aplikacij

Skriptni programski jezik JavaScript

JavaScript je objektni skriptni programski jezik, ki ga je leta 1995 razvilo podjetje Netscape. Sprva se je imenoval LiveScript, iz tržnih razlogov pa so ga kmalu preimenovali v JavaScript.

JavaScript se izvaja na uporabnikovem računalniku, kar prinaša mnoge prednosti pri izdelavi spletnih strani. JavaScript lahko sodeluje s HTML kodo in s tem poživi stran z dinamičnim izvajanjem, tako npr. spletne strani ni potrebno ponovno osveževati, če želimo spremeniti barvo ozadja, spremeniti temo, velikost pisave ipd.

Java in JavaScript sta popolnoma različna jezika. Java je zmogljivejši in kompleksnejši jezik, ki ga uvrščamo v kategorijo jezikov kot so C, C++ in C#.

JavaScript je izumil Brenden Eich leta 1995, standardiziran po ECMA standardu pa je bil leta 1997.

JavaScript lahko uporabljamo brez, da bi kupili licenco, kar pomeni, da je brezplačen. Podpirajo ga vsi novejši spletni brskalniki.

Uradno ime JavaScript je ECMAScript, ki obstaja v več verzijah: ES1, ES2, ES3, ES4 (ni bil nikoli izdan), ES5 in ES6. Po letu 2015 so verzije ECMAScript poimenovane po letu izdaje. Trenutna različica je ECMAScript 2020.