Načrtovanje in razvoj spletnih aplikacij

Programska oprema

Za pisanje slogovnih predlog lahko uporabljamo navaden tekstovni urejevalnik ali naprednejši urejevalnik:

Notepad++

Notepad++ je odprtokodni urejevalnik besedil. Poleg množice drugih programskih in skriptnih jezikov podpira tudi CSS oblikovne predloge. Ustrezno obarva kodo in nudi trenutni nabor možnih ukazov.

Note++

Urejevalnik Notepad++: pisanje CSS slogov

Sublime Text

Sublime Text je odprtokodni urejevalnik besedil, ki deluje na mnogih platformah. Ima Python-ov aplikacijski programski vmesnik (API). Podpira številne programske in označevalne jezike, njegovo funcionalnost pa je moč razširiti z vtičniki.

Sublime Text

Urejevalnik Sublime Text: pisanje CSS slogov

NetBeans

V sklopu novega projekta, ki ga lahko ustvarimo z NetBeansom ta vsebuje orodje za pregled in pisanje slogovnih predlog. Njegova dobra lastnost je, da ustrezno označi (obarva) izvorno kodo predloge, vsebuje pa tudi področje predogleda (angl. Preview),v katerem lahko vidimo vizualni izgled slogovne predloge. Njegov minus je, da nima vmesnika, v katerem bi bile vidne vse lastnosti CSS-standarda, zato jih je več ali manj potrebno vedeti. Dobra lastnost je tudi, da deluje na več operacijskih sistemih (Windows, Linux, Mac OS X, Solaris…). Več...

Rapid CSS

Je komercialno orodje, ki deluje v operacijskem sistemu Windows. Omogoča enostavno.izdelavo slogovnih predlog, saj vsebuje različne funkcije, ki olajšajo izdelavo predlog. Vsebuje funkcijo za avtomatsko dopolnitev (angl. Auto-Complete) lastnosti predlog. Če želimo npr. nastaviti ozadje, napišemo črko b in program ponudi vse lastnosti na b, ki jih potem iz spustnega seznama tudi izberemo. Vsebuje tudi nadzornik kode (angl. codeinspector) in ostale funkcije, ki precej olajšajo izdelavo predlog. Njegov minus je cena in omejenost na operacijski sistem Windows.

Cssed

Cssed je odprtokodno orodje, izključno namenjeno izdelavi slogovnih predlog. Ponuja praktično vse, kar rabi povprečen uporabnik. Na voljo je za različne operacijske sisteme.

Cssed

Urejevalnik Cssed

Adobe Dreamweaver

Adobe Dreamweaver je komercialen program za izdelavo spletnih dokumentov. Odlično podpira izdelavo slogovnih predlog, tako v tekstovnem, kot tudi v grafičnem okolju. Omogoča tudi sproten ogled strani, avtomatsko dokončevanje slogovnih lastnosti, sprotno preverjanje CSS-a, itd.

Urejevalnik kode v Adobe Dreamweverju

Urejevalnik kode v Adobe Dreamweverju

Urejevalnik CSS Designer v Adobe Dreamweverju CC

Urejevalnik CSS Designer v Adobe Dreamweverju CC